Sabies què?


PER QUÈ BADALLEM?





Els badalls s’encomanen més que un refredat. Els humans badallem quan ens llevem, quan mengem i fins i tot quan correm. Però, per què ho fem, si sembla que aquest gest no té cap utilitat, i a més et fa quedar malament quan ets al mig d’una reunió? Quan fem un discurs i veiem que els espectadors comencen a badallar, ja pensem que s’avorreixen o que estan cansats. Però això no és del tot veritat. Bé, es poden avorrir, peròels badalls no són res més que un mecanisme biològic perquè ens arribi oxigen extra al cervell. O sigui quebadallar no vol dir que ja no puguem més, al contrari, ens permet estar més atents després perquè el cervell ja està oxigenat. El que encara no s’ha descobert és per què els badalls s’encomanen tant.


PER QUÈ PLOREM QUAN TALLEM CEBA? 




Dins de les cèl·lules de la ceba existeixen alguns compostos que contenen sofre. Quan la tallem, es trenquen les cèl·lules i aquests compostos pateixen una reacció química que els transforma en molècules sulfurades més volàtils, que són alliberades a l’aire. Aquests compostos sulfurats reaccionen amb la humitat dels ulls generant àcid sulfúric, que produeix una sensació de coïssor. Les terminacions nervioses que hi ha als ulls són molt sensibles i detecten aquesta irritació. Aleshores el cervell reacciona dient als conductes lacrimals dels ulls que produeixin més aigua, és a dir llàgrimes, per diluir l’àcid i protegir així els ulls.


PER QUÈ ELS SEGUIDORS DELBARÇA SE'LS ANOMENA "CULERS? 




Entre 1909 i 1922, el Futbol Club Barcelona va disputar els seus partits en un estadi situat al carrer Indústria de la Ciutat Comtal, un camp inaugurat el 14 de març de 1909 i conegut com l’Escopidora. Aquest lloc només tenia capacitat per a sis mil persones, que s’asseien amuntegades en una graderia de dos pisos. Els dies que hi havia un partit de molta importància, el camp s’omplia fins a dalt de tot, havent-hi aficionats asseguts damunt del mur que envoltava l’estadi. Aquests seguidors es trobaven col·locats d’una manera en què el cul els sobresortia per la part del mur que donava al carrer Indústria. Aquests situació va provocar que els vianants que per allí passaven, es fessin un fart de riure a costa dels culs que mostraven els aficionats. Del mot ‘cul’ va sorgir el sobrenom de ‘culé’. Des d’aleshores ha perdurat el costum de cridar així als afeccionats del Barça.